Daca te-ai hotarat sa-ti alaptezi bebelusul, primele zile alaturi de el vor fi cu siguranta insotite de multe intrebari legate de alaptare. Prin urmare, astazi ne-am propus sa iti oferim cateva indicatii sau sugestii cu privire la cum sa ai un proces de alaptare cat mai usor.
Profita de primele ore de viata pentru primul alaptat
La maternitate, doctorii iti vor aduce bebelusul la scurt timp dupa nastere, pentru a-l alapta. Suptul este un reflex absolut instinctiv si iti poti pune copilul la san la primele semne de trezire, pentru ca inclusiv corpul tau este pregatit pentru aceasta etapa. Primul lapte matern, numit adesea colostru, este secretat in timpul nasterii. Acesta nu este nimic altceva decat un lichid gros, galben, foarte bogat in substante nutritive si anticorpi ce ii ofera bebelusului tau tot ce are nevoie la nastere. De asemenea, primele alaptari ajuta la stimularea lactatiei ulterioare. Dupa cateva zile, laptele va inlocui in mod natural colostrul pentru a sprijini nevoile in schimbare ale bebelusului.
Nu amana „masa mult asteptata”
Iti poti pune copilul la san inca de la primele semne de foame ale bebelusului. In primele zile de alaptare, acestea nu sunt intotdeauna usor de observat, de aceea este important sa verifici din ce in ce mai des daca nu cumva celui mic ii este foame. Cand copilul este alaptat cat de des are nevoie, acest lucru duce inclusiv la stimularea lactatiei pe viitor, ceea ce iti va usura si mai mult viata de proaspata mamica.
Observa-i comportamentul inca din primele zile, dupa nastere
In fazele incipiente ale alaptarii, una dintre preocuparile principale ale mamelor este sa se asigure ca alaptarea este eficienta, adica bebelusul bea suficient la fiecare alaptare. Pentru a te ajuta, iata cateva semne care arata ca te afli pe drumul cel bun. In primul rand, bebelusul mananca in medie de 8 pana la 12 ori pe zi. Ulterior, cel mic incepe sa se ingrase chiar dupa 3 sau 4 zile de viata. De asemenea, dupa 5 zile de viata, incepe sa urineze mai des si chiar sa aiba cel putin 3 scaune galbene-aurii pe zi. Si, evident, cel mai important lucru, imediat dupa alaptare, bebelusul pare foarte linistit.
Cum se simte alaptarea, de fapt?
Nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca nu vei simti nicio durere. Este complet normal sa simti o oarecare jena sau disconfort, deoarece alaptarea reprezinta o experienta noua pentru tine. Pe de alta parte, aceasta nu ar trebui sa provoace durere. Totusi, daca apare o astfel de situatie, este important sa identifici cauza durerii, pentru a o remedia in cel mai scurt timp.
Alege un mediu placut
Bineinteles, pentru a te simti cat mai relaxata si mai linistita, atunci cand alaptezi, ideal este sa te retragi impreuna cu bebelusul intr-o incapere calduroasa, care sa fie ferita de agitatie. De asemenea, este important sa alegi haine comode si camasi pentru alaptare, pentru a usura intregul proces. Pentru ca alaptarea ramane inca un subiect sensibil, sunt multe mame care aleg sa nu se expuna atunci cand are loc acest proces atat de firesc pentru noi, oamenii.