Ce sunt tantrumurile si cum le poti gestiona

Ce sunt tantrumurile si cum le poti gestiona
Cu totii stim ca nu este deloc usor sa fii parinte, iar gestionarea crizelor de furie ale copilului poate fi unul dintre cele mai dificile aspecte. Cu toate acestea, intelegerea a ceea ce sunt crizele de furie si a motivelor pentru care apar, poate facilita gestionarea lor eficienta.
 

Ce sunt crizele de furie?

Tantrumurile sunt izbucniri emotionale care implica adesea plans, tipete, lovituri cu piciorul si alte comportamente perturbatoare, reprezinta o parte normala a dezvoltarii copilului si apar in principal la cei cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani. Tantrumurile sunt modul in care un copil isi exprima frustrarea, furia sau stresul atunci cand nu are limbajul sau abilitatile emotionale necesare pentru a-si comunica eficient nevoile sau sentimentele.
 

Mereu calm

Atunci cand copilul tau face un tantrum, este esential sa ramai calm. Pastrandu-ti emotiile sub control, dai un exemplu celui mic si eviti escaladarea situatiei. Respira adanc, numara pana la 10 sau paraseste incaperea pentru scurt timp, daca este necesar.
 

Valideaza sentimentele celui mic

Recunoaste si valideaza emotiile copilului tau prin afirmatii care sa intareasca asta. De exemplu, poti spune "inteleg ca esti suparat pentru ca nu poti avea acea jucarie acum", iar asta il va ajuta sa se simta auzit si respectat, fapt care va duce la calmarea sa.
 

Stabileste limite si asteptari clare

Stabileste si impune in mod constant limite si asteptari clare, asigurandu-te ca cel mic cunoaste regulile si consecintele actiunilor sale, iar consecventa este esentiala pentru a preveni viitoarele tantrumuri.
 

Distragerea atentiei si redirectionarea

Atunci cand incepe un tantrum, incearca sa distragi si sa indrepti atentia copilului catre altceva. De exemplu, arata un obiect interesant sau sugereaza o activitate diferita, ceea ce poate deseori sa dezamorseze problema inainte sa se agraveze.
 

Ofera alegere si da-i putere copilului

Ofera-i posibilitatea de a face alegeri ori de cate ori este posibil pentru a-l ajuta sa se simta mai stapan pe situatie si imputernicit. De exemplu, in loc sa spui: "incalta-te", spune: "vrei sa porti astazi pantofii rosii sau pantofii albastri?" Reduci probabilitatea unui acces de furie oferindu-i copilului un sentiment de autonomie si control asupra deciziilor sale.
 

Consecinte consecvente

In cazul in care un tantrum apare deoarece copilul testeaza limitele sau cauta atentie, fii consecvent cu consecintele. De exemplu, daca are un acces de furie pentru ca nu vrea sa isi stranga jucariile, explica-i calm ca va pierde un privilegiu, de exemplu sa se joace pe telefon, daca nu se conformeaza si urmeaza consecintele pentru a intari importanta respectarii regulilor.
 

Invata abilitatile de autoreglare

Ajuta-ti copilul sa dezvolte abilitati de autoreglare invatandu-l sa isi identifice si sa isi exprime emotiile. Incurajeaza-l sa foloseasca cuvinte pentru a-si exprima sentimentele si sa practice respiratia profunda sau alte tehnici de calmare atunci cand se supara.
 

Apeleaza la ajutor profesional daca este necesar

Daca crizele de furie ale copilului sunt persistente, intense sau cauzeaza perturbari in viata familiei, ia in considerare posibilitatea de a cauta ajutor profesional de la un pediatru, psiholog sau consilier. Acestia pot oferi indrumare cu privire la strategiile de gestionare a tantrumurilor si pot determina daca exista probleme de baza care trebuie abordate.
 

Suport clienti Luni - Vineri in intervalul 09:00 - 18:00

0722 443 449 office@bebeprice.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!