Ce poti manca in timpul sarcinii?

Ce poti manca in timpul sarcinii?

Salutare,

Eu sunt Adela, gazda voastra si astazi iti propun sa vorbim despre ce este bine sa mananci in timpul sarcinii.

Alimentatia joaca un rol important in viata de zi cu zi, dar mai ales in timpul sarcinii, una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii tale. Sunt sigura ca iti doresti ca bebelusul tau sa fie sanatos si sa se dezvolte frumos, lucru care presupune ca trebuie sa ai  grija sa te hranesti corespunzator. Cand spun corespunzator, ma refer la faptul ca nu cantitatea de hrana trebuie sa fie pe primul loc, ci mai ales calitatea ei. Alimentele trebuie sa constituie o sursa de energie atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau!

In timpul sarcinii, organismul tau depune un efort mult mai mare decat in mod normal, folosind  mai multa energie. Alimentatia ta trebuie sa contina toate alimentele si suplimentele necesare, astfel ca sarcina sa se dezvolte sanatos. In timpul sarcinii vei observa o crestere brusca a apetitului, vei avea diferite pofte, asa ca numarul de calorii va creste, acest lucru fiind perfect normal. O alimentatie variata este chiar indicata, dar trebuie sa tii cont de anumite aspecte.

In cele ce urmeaza, iti voi vorbi despre o alimentatie cat mai sanatoasa pentru tine si micutul tau.

In primul rand, asigura-te ca mananci bine, putand creste numarul caloriilor cu 500 pe zi. In loc sa mananci  doua sau trei mese pe zi, incearca sa ai 5-6 mese  mai mici, pentru ca nivelul de zahar sa nu se reduca simtitor intre mese. Astfel vei avea mai multa energie si vei evita disconfortul matinal din primele luni de sarcina.

Carbohidratii  sanatosi precum cei sub forma cerealelor integrale, a painii integrale, orez negru, cartofi, fasole, pastai si linte te vor ajuta sa ai energie pe tot parcursul sarcinii. Este recomandat sa eviti pe cat posibil carbohidratii prelucrati. Carbohidratii simpli vor fi absorbiti imediat de catre organism, asa ca fructoza, lactoza si dextroza vor grabi cresterea energiei si vor contribui la reducerile greturilor de dimineata.

Proteinele reprezinta elementul principal, care permite tuturor tesuturilor sa se dezvolte, iar consumul acestora ar trebui sa fie de aproximativ 100 g/zi. Nu trebuie neaparat sa mananci carne rosie foarte des (sau chiar deloc), dar aceasta ofera cea mai bogata sursa de fier. Vegetarienii pot opta pentru iaurt, lapte, branza si oua , dar si seminte, nuci, unt de arahide .

Pestele reprezinta si el o sursa bogata de fier, este usor digerabil si contine minerale si vitamine, iar uleiul lui contine acizi grasi esentiali. Evita pestele oceanic cu continut  ridicat de mercur (rechin, somn, macrou, ton) si ai mai multa grija cand cumperi peste de apa dulce (somon, pastrav, stiuca) deoarece poate fi contaminat cu poluanti industriali.

Consuma vitamine! Ele iti mentin starea generala de sanatate a organismului. Vitaminele B si C, nu pot fi stocate de catre corp, de aceea o cantitate zilnica trebuie consumata din aceste complexe vitaminoase. Unele legume si fructe contin vitamina B, la fel si carnea, pestele, lactatele, cerealele si nucile. Fructele si legumele proaspete contin o cantitate bogata de vitamina C, asa ca nu le neglija.

 Vitamina D poate fi produsa si de corp, datorita luminii care actioneaza asupra lui, de aceea este indicat sa ne expunem la soare minim 40 minute pe zi. Deasemenea, aceasta vitamina poate fi procurata si din uleiul de peste.

Calciul trebuie sa fie nelipsit pe perioada sarcinii si nu numai. El ajuta la o buna functionare a corpului tau si contribuie la formarea si dezvoltarea oaselor corpului copilului. Este bine ca inainte de sarcina sa ai o dieta bogata in calciu, apoi sa mentii nivelulul lui prin consumul de broccoli, lapte, peste conservat cu oase (sardine, hering, macrou in ulei vegetal etc). Lipsa calciului poate conduce la  aparitia unor crampe musculare dureroase la gravida si poate creste riscul de osteoporoza. Nu uita ca vitamina D este necesara pentru a sustine absortia de calciu.

Fierul  trebuie sa fie un element nelipsit din alimentatia ta. Trebuie sa ai grija sa mentii nivelul de fier ridicat din organism, pentru ca bebelusul va folosi fierul rapid si va fi eliminat din sangele lui. Daca inainte sa ramai insarcinata ai lipsa de fier, medicul iti poate prescrie tablete cu fier sau injectii pentru a impiedica aparitia anemiei. Carnea de vita, ouale, pestele, prunele uscate, contin cantitati mari de fier, asa ca nu le evita!

Cresterea in greutate este inevitabila in aceasta perioada, fie cat iti doresti asta sau nu. Ai grija la alimentele pe care le consumi si incearca sa te hranesti cat mai sanatos, mai ales in timpul sarcinii.

Daca ai intrebari sau curiozitati legate de alimentatie si nu numai, poti lasa un comentariu si eu iti voi raspunde cat mai rapid posibil.

Nu uita sa arunci o privire si pe BebePrice.ro – cel mai inovativ baby store!

Pe data viitoare!

Suport clienti Luni - Vineri in intervalul 09:00 - 18:00

0722 443 449 office@bebeprice.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!